Prinsenbal 2019
“Ieder joar is het wir te doen in November” zong Frits Verstappen jaren geleden op de Nirkantse Aovenden.. Doelend op deze liedjesavond die toentertijd nog in November georganiseerd werden. Deze Nirkantse Aovenden zijn inmiddels verplaatst naar Januari zodat familie, vrienden, buurt ook de tijd hebben een liedje te maken voor het in dat jaar heersende prinsenpaar wat men dan niet alleen bij de optocht gebruikt wordt en de carnavalsdagen erna. Maar waarvan mensen dus al eerder kunnen genieten als deze liedjes eerder bekend zijn en ten tonele worden gebracht.. Maar nog steeds is er wat te doen in november in het Ulewappersrijk. Namelijk in het eerste weekend na de 11e van de 11e wordt het nieuwe prinsenpaar bekend, De weken daarvoor begint de geruchtenstroom al op gang te komen, worden potentiele kandidaten aan de tand gevoeld door familie en vrienden en moeten ze hun mond proberen niet voorbij te praten.
En dan is het de 11e van de 11e op het vrijthof wordt dan massaal het mooiste en langste seizoen van het jaar ingeluid, en veranderd voor een groot deel van Brabant en Limburg de manier van leven.. het aftellen naar Carnaval 2019 en tussendoor het beleven en genieten van de vele activiteiten. De eerste activiteit in het Ulewappersrijk is dus het Prinsenbal.

Het evenement waarbij de nieuwe heersers bekend gemaakt zullen gaan worden en waarvoor we ook “met zijn alle naar de zaal goan” CV de Ulewappers komt vooraf bij elkaar samen in de residentie om daar afscheid te gaan nemen van de heersers van 2019. Prins Robin I en zijn prinsesje Yvonne. Maar voor het zover is worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Roel Beijers volgt zijn zusjes die als erelid al jaren bij de Ulewappers zijn en Rob Slaats komt samen met zijn Rianne carnaval te gaan beleven in het Ulewappersland. Net als deze nieuwe leden komen ook de overige leden een voor een naar voren om de nieuwe steken inclusief logo te ontvangen uit handen van voorzitter Coen van Horen. Met een wederzijds dankwoord van vereniging naar Prinsenpaar en omgekeerd wordt het programma vervolgd en zij krijgt ons prinsenpaar direct een nieuwe rol, namelijk die van hun Adjudant en Adjudante die ze overnemen van hun voorgangers ex-prins Ronald I en Ilse. Dit laatste duo heeft ook nog een dankwoordje klaar voor onze heersers. Zij nemen ook afscheid van de vereniging omdat zij de nieuwe uitbaters zijn van onze residentie en dus achter de bar gaan staan waar Joost, Vera, May en Jan Pijpers en hun voltallige personeel de afgelopen 18 jaren klaar hebben gestaan om carnavalsvierend Ulewappersland van een hapje en vooral een drankje te voorzien zowel binnen als buiten de carnavalsperiode waardoor onze residentie een echt DORPS-cafe is. Bedankt!!
Rond de klok van 14.00 uur begint de Ulewappers Hofkapel te spelen en trekt Prins Robin I en zijn prinsesje voor de laatste keer in functie en in vol ornaat richting zaal Internos met in hun kielzog al een delegatie van de Prinsengarde.. en net als voorgaande jaren is die muziek door het dorp het sein om ook richting de zaal te trekken die daarmee in rap tempo volstroomt.. ook dit jaar doen weer vele namen de rondte en worden ze aangekeken als ze gezamenlijk de zaal binnenkomen.. en mensen vragen zich af.. worden jullie het niet, of hoe gaan jullie nog ontsnappen uit de zaal… maar ook wordt er gekeken naar wie zijn er nog niet.. en zouden zij het dan toch worden… bij het binnenkomen van de zaal worden de enveloppen gevuld, maar de twijfel slaat opnieuw toe bij velen… als Prins Robin en Yvonne inmiddels toegetreden zijn tot de prinsengarde nadat voorzitter John Verstappen hen de bijbehorende steek en certificaat heeft opgezet, ze samen met de selecte gezelschap er alvast eentje gedronken hebben verdwijnen ze weer terug in het ei waar ze een jaar geleden uitknalde.. en zij zijn de eerste de weten wie hun opvolgers zijn en kunnen ze alvast de eerste dingetjes influisteren..
De spanning wordt opgebouwd.. Vorst Cor vraagt de prinsengarde de erehaag te vormen.. het licht te dimmen en begint met de tips.. het is dit jaar “verder lopen” …. De buurt heeft ervaring met het maken van de boog.. ZE doen al jaren mee met de optocht… ginne 1e, ginne 3e maar unne 2e!! ….. zijn beide sportief…… zijn echte carnavalsvierders en in het verleden al beide erelid van onze vereniging…. De 60e opperuul en zijn prinsesje… de heersers van het Ulewappersrijk zijn……………. ………….

Prins Peter d’n twedde en Prinses Chantal !!!!
Ook zij knallen het ei uit en komen terecht in een feestende zaal die er nu al van overtuigd is dat met dit prinsenpaar voorop we weer een geweldig carnavalsseizoen tegemoet gaan.. en na een paar korte eerste woordjes gaat op de muziek van de Ulewappers Hofkapel waarin zij jaren en jaren zelf mee hebben gespeeld ons prinsenpaar direct de vloer op voor de eerste polonaises van Carnaval 2019 waarin er nog vele vele zullen volgen.. maar na enkele polonaises als de eerste ontlading er eventjes af is is het tijd voor onze nieuwe Opperuul voor zijn eerste plichtplegingen.. Het oplezen van zijn proclamatie waarin hij alle Ulewappers en Ulewapperinnekes opdraagt te genieten, daar waar het kan, de zôrrige en stress thuis loaten, en er vur te zôrrige da ge d’r iedere dag bij kant zin” hij eindigt mi zinne spreuk
Min Gouw advies vur elluk Carnavalsmoment,
Lèèf! En zôrrig dè ge dur bij bent!

De Hofkapel heeft geluisterd en laat zien wat ze kunnen door nog ff vol gas te gaan en ons prinsenpaar weer voorop de polonaise in te sturen in een feest dat nog een aantal uurtjes door zal gaan… maar rond de klok van half 5 wordt er toch verzocht de vloer even vrij te maken want… ZE ZIJN WEER TERUG!! Na en jaar afwezigheid is de vereniging weer helemaal compleet en het is tijd voor de Ulewappers Dansmariekes om te laten zien wat zij kunnen… en deze 7 meiden hebben flink geoefend onder de begeleiding van Chantalle en Peronne Hopstaken.. want ze krijgen de handen meer dan terecht op elkaar voor de dans die zij voor de eerste keer voor onze nieuwe heersers en alle aanwezigen opvoeren.. Het laatste officiële momentje volgt met de bekendmaking van de prinsentoto. 27x is ons prinsenpaar goed geraden (waarvan 7x door 1 persoon) en 11 hiervan worden naar voren geroepen om hun prijs in ontvangst te nemen. Ex-prins DJ Walliez zet daarna de volumeknop weer open en slingert de ene feestplaat na de andere de zaal in waarmee het feestje nog even doorgaat in de zaal.. rond de klok van 6 uur neemt de Ulewappers Hofkapel het weer over om ons kersverse prinsenpaar voor het eerst richting hun residentie te blazen net als zij vroeger dat voor vele voorgangers voor hun hebben gedaan… en in de stoet volgt niet alleen de vereniging maar ook een behoorlijk aantal ulewappers en ulewapperinnekes maken de oversteek om het feestje in de residentie nog een aantal uurtjes door te zetten.. Prins Peter en zijn Prinsesje Chantal bestijgen het biljart om daar door de menigte bejubeld te worden samen met hun kinderen kroonprinses Veerle en kroonprins Melle.. en niet veel later voegen de heersers van het Peelpluimenrijk zich bij hen.
Nadat ook hier een inmiddels versterkte Ulewappers Hofkapel weer vol gas zijn gegaan gaat ook hier het feestje nog even door voordat het feestgedruis zich voor de laatste keer gaat verplaatsen om thuis bij ons prinsenpaar nog een hapje te gaan eten en nog (een paar keer) zullen gaan proosten op Prins Peter d’n twedde, zijn prinsesje Chantal en tot aan as-woendag toe een geweldige Carnaval.. Ulewappers en Ulewapperinnekes, houd je aan de proclamatie, De volgende activiteit om van te genieten staat al gepland op zaterdag 7 december. Een geweldige kletsavond vol zang, dans, klets en cabaret.. Lèèf en zôrrig da ge d’r bij bent… Alaaf!